Compaen vindt het belangrijk, dat alle leerlingen het op school naar hun zin hebben, zich thuis voelen en met succes het onderwijsprogramma volgen. Begeleiding kan echter nodig zijn. Dit kan zijn op onderwijskundig gebied, maar ook op sociaal-emotioneel gebied kan een leerling behoefte hebben aan ondersteuning. Op Compaen worden allerlei vormen van leerlingbegeleiding aangeboden. Binnen de leerlingbegeleiding zijn verschillende personen werkzaam, die elk vanuit hun eigen functie daarin een taak hebben. Het zorgplan is hier in te zien.
Compaen heeft een Schoolondersteuningsplan en een Schoolondersteuningsprofiel (SOP) opgesteld, dat een overzicht geeft van hetgeen Compaen te bieden heeft op het gebied van ondersteuning en begeleiding.
Bij Leerlingen/Leerlingbegeleiding is te lezen hoe leerlingen kunnen worden geholpen bij bijvoorbeeld het maken van hun huiswerk, problemen met een vak of dyslexie.
Passend onderwijs
In 2014 is de wet Passend onderwijs van kracht geworden. Passend onderwijs is erop gericht om zo veel mogelijk leerlingen, ongeacht hun beperking, in het regulier onderwijs te plaatsen. De school waar de leerling wordt aangemeld, is verantwoordelijk voor een passend onderwijstraject. Als de school hiertoe zelf niet in staat is, helpt ze de leerling naar de juiste onderwijsplek.
In het kader van passend onderwijs heeft Compaen zich aangesloten bij het Samenwerkingsverband Zaanstreek (SVZ)
Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld
Scholen zijn verplicht een meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld te hanteren. Deze meldcode werkt vanuit een stappenplan dat wordt gebruikt, als er een vermoeden is van mishandeling, huiselijk geweld of verwaarlozing. Op elke school is een aandachtsfunctionaris die zich bezighoudt met het toepassen van de meldcode en eventueel noodzakelijke acties coördineert. Klik hier voor meer informatie.
De aandachtsfunctionaris is mw. C. Varossieau en/of mw. I. Berkhout
Pesten
Tijdens de mentoruren wordt aandacht besteed aan pesten en de gevolgen daarvan. Leerlingen worden voorgelicht over ons pestprotocol . Hierin staat beschreven hoe de school handelt in geval van pesten. De aanpak richt zich op dader, slachtoffer én de klas. Het protocol is gericht op het voorkomen van pesten maar biedt ook mogelijkheden tot het aanpakken van pestgedrag, als het toch gebeurt. De leerling meldt dit bij de mentor, die zorgt voor verdere acties: de leerling krijgt begeleiding en de directie kan disciplinaire maatregelen nemen, als dat noodzakelijk is.
De mentor is het eerste aanspreekpunt voor een leerling. In het geval van ernstige pestincidenten, kan er contact opgenomen worden met onze anti-pest coördinator. De anti-pest coördinator geeft lessen over pestgedrag aan alle 1e klassen, brengt het “anti-pest protocol” onder de aandacht en is het aanspreekpunt voor advies bij pestgedrag.
De anti-pest coördinator bij ons op school is mw. R. Smet.
Interne contactpersoon
Het kan voorkomen, dat een leerling problemen heeft met bijvoorbeeld medeleerlingen, een leraar of thuis en daarover in vertrouwen wil praten. Hij of zij kan daarvoor terecht bij een interne contactpersoon. Leerlingen, ouders en medewerkers kunnen bij deze interne contactpersonen ook terecht als zij problemen ondervinden op het gebied van (sexuele)intimidatie, agressie, geweld of discriminatie.
Interne contactpersonen: mw. C. Varossieau en dhr. A. van de Vrie.
Genotsmiddelen
In samenwerking met de Brijder Stichting worden leerlingen bij ons op school voorgelicht om problemen bij jongeren door gebruik van alcohol en drugs te voorkomen. Iedere maand ontvangt u de nieuwsbrief Fris op school over genotmiddelenpreventie bij jongeren. Voor vragen en begeleiding kunnen ouders terecht bij Brijder Jeugd. Celeste Bik is te mailen als ouders vragen hebben of advies willen: celeste.bik@brijder.nl Het contact is persoonlijk en vertrouwelijk.
Vragen rond voeding en gewicht
Ook voor vragen op dit vlak kunnen ouders en leerlingen zich richten tot het IOT. Zij helpen zoeken naar een passend antwoord op de hulpvraag.